Mestereink

Morihei Ueshiba  - O Sensei

Az aikido alapítója Japán modernizációjának zavaros időszakában született. Életét a budonak szentelte és célja egy olyan harcművészet létrehozása volt, amely eleget tesz a kor embere elvárásainak. Célját a budo értelmének szigorú kutatásán keresztül a harcművészetek állandó gyakorlásával kívánta megvalósítani.

Ueshiba sensei közvetítésével a budo egyik alapelve - az ő megfogalmazásával: a szellemi úton járó ember testének és a lelkének állandó edzése - bekerült a modern kor harcművészetébe, az aikidoba.

"Minden egyes mester, helytől és korszaktól függetlenül meghallotta a szót és megteremtette a harmóniát a mennyel és a földdel. Sok ösvény vezet a Fuji hegy csúcsára, de a csúcs ugyanaz - mégpedig a szeretet."

Ueshiba Kisshomaru 

Ueshiba Kisshomaru aikido nidai Doshu (az aikido második örököse) Ueshiba Morihei harmadik fiaként született. 1946-ban végzett a Waseda Egyetemen, 1948-ban kapta meg a Hombu dojocho (az aikido központi dojojának vezetője) címet. 1967-ben nevezték ki az Aikikai Alapítvány elnökévé. 1969-ben, édesapja halála után hivatalosan is megkapta az örökösi címet.

Kisshomaru sensei mintegy 30 éven át, egészen 1999. január 4-én bekövetkezett haláláig töltötte be e tisztséget. Az aikidos társadalom mély fájdalommal vett tudomást a Doshu haláláról, kinek munkássága nagy szerepet játszott az ueshibai hagyományok továbbvitelében és az aikido nemzetközi elterjedésében. Édesapjához hasonlóan mélyen hitt abban, hogy az aikido filozófiája eggyé formálhatja a világot. Mindennapjait az út gyakorlásának szentelte, egy jobb, harmonikusabb világért imádkozott. Nagyrészt a Doshu munkájának volt köszönhető, hogy az aikido mai képe kifejlődött, tovább növelve O-sensei hírnevét. A kezdetek nagyon szerények és nehezek voltak, de a Doshu önfeláldozásának és kemény munkájának köszönhetően O-sensei látomása elterjedt az egész világon.

"Élettel teli jelenléte megmarad azokban, akiket megérintett és megmarad az aikido látomásában, amelynek megvalósításáért olyan keményen dolgozott." (Saotome Mitsugi aikido shihan)

Ueshiba Moriteru

Ueshiba Kisshomaru második fia, az alapító, Ueshiba Morihei unokája és az aikido harmadik doshuja.

1986-ban választották az Aikikai Alapítvány elnökévé és a Hombu Dojo vezetőjévé.

Kobayashi Yasuo 8. dan

Az Aikido Kobayashi Dojot, mint szervezetet Kobayashi Yasuo dojovezető alapította 1969 áprilisában, Kodairában (Gakuen-Higashi-cho). Az aikido alapgondolatának megfelelően törekszik arra, hogy minél több embernek tanítsa az aikidot. Az uchideshi (bentlakásos gyakorlás) program nagyban előmozdítja az aikido oktatását. A Dojo tevékenysége nem korlátozódik Japánra: rendszeresen küld oktatókat tengeren túlra, külföldi és belföldi tanulókat fogad. Külföldi tanulók számára ösztöndíj rendszert alakított ki (Musubi Kikin) a pénzügyi támogatás lehetőségének megteremtése céljából. 1987-ben a Japán Budo Tanács (Budo Council at Budokan) díját - magánszervezetek közül elsőként - vehette át.

2003 augusztusára körülbelül 120 szorosabban vagy lazábban kötődő dojo jött létre. A Tokió külvárosában lévő Kodaira dojo, mint központ körül mûködnek Saitamában, Kanagawában, Chibában és más helyeken.

Az Aikido Kobayashi Dojo rendszeresen küld oktatókat a következő országokba: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Brazília, Németország, Nagy-Britania, Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Svédország, Finnország, Norvégia, Izland, Görögország, Irán, Dél-Korea, Tajvan, Ausztrália.

Kobayashi Hiroaki 7. dan

Masuda Manabu 6. dan

Szabó Balázs 6. dan

1968-ban született, Budapesten él. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett japanológusként. Korábban a Tan Kapuja Buddhista Fõiskola tanára volt, mint az aikido szakirányi program vezetõje. Az ELTE Nyelvtudományi doktori iskolájának hallgatójaként a japán filológia doktori programon, kutatási területe az Edo-kori japán eszmetörténet volt. Az ELTE BTK japán tanszékén modern és klasszikus japán nyelvet, történelmet tanít, jelenleg tanszékvezető helyettesi státuszban. 1984-ben kezdett aikidót gyakorolni, Horváth józsef alatt. 1991-ben alapította meg Budapesten a Honshin Dojót. A Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesületének elnöke.  Az aikidóban a letisztult, pontos mozgást, az észszerû, eredményes megoldásokat, illetve az erre irányuló gyakorlást tekinti a legfontosabbnak

© 2013 by Torma Antal.

Minden jog fenntartva.

  • Facebook Metallic
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now