Aikido gyerekeknek 6 -11 éves korig

Játékos formában ismerkedünk meg a harcművészet alapjaival, és kulturális szokásaival. Elsajátítjuk a technikai alapokat, (bemelegítés, lépések, gurulások, esések, légzés, ütések, fogások) és megfelelő erőnlétre teszünk szert (többnyire játékos formában, sorversenyek, ügyességi gyakorlatok, de a fekvőtámasz, guggolás, felülés sem hiányozhat a sorból) ami a további tanuláshoz elengedhetetlen. Ebben az életkorban nagy jelentőségű és a tanulást segítendő bal és jobb agyfélteke idegi pályáinak sűrű „összedrótozása”, erre az aikido mozgásformáinak túlnyomó része nagyon alkalmas, hiszen a legtöbb technikát és alapgyakorlatot mindkét kézre, ill. mindkét irányban gyakoroljuk. A Legfontosabb cél mégis az, hogy megszeretessük a gyermekekkel a mozgást, és hogy jól elfáradjanak. A biztos alapok megszerzése után az alaptechnikák és támadások megismerése és megtanulása a cél. Megtanulunk szabadon mindenféle helyzetből esni és zuhanni. Megismerkedünk azokkal a japán szavakkal, amiket az edzésen használunk. Bevezetésre kerül a Jo (fabot) alapszintű használata és megismerkedünk a Tanto (fakés) és Bokken (fakard) támadások elleni alapmozgásokkal is, melyek játékos használatával a koncentráció, térérzékelés és időzítés fejlesztése a cél. Az edzések végén elmaradhatatlan kellék a játék. Vizsgarendszer szerinti ütemezésben  haladunk,  a vizsgákon minden szükséges edzésszámmal rendelkező gyermek részt vehet. A kis csoport létszáma jelenlegi lehetőségeinkhez igazítva legfeljebb 25 fő lehet.

Aikido junioroknak 11 - 18  éves kor között

Már komoly hangsúlyt fektetünk a technikák pontos ismeretére, és kivitelezésére. A vizsgarendszer szerint haladunk és készítjük fel őket a megfelelő szintű vizsgára, elméletből, és gyakorlatból egyaránt, betartva az előírt edzésszámokat. Itt kezdünk el komolyabban megismerkedni a fegyverek (fakard,  bot, és fakés) használatával. Az elméleti, a gyakorlati és a fizikai tudást folyamatosan a vizsgarendszernek megfelelően növeljük. Minden gyermek a saját ütemében halad. Ahogy elsajátította a megfelelő tudásanyagot és ebből sikeres vizsgát tett, a következő szintre léphet. Bizonyos technikáknál az edzéseken belül is több csoportba osztjuk a gyerekeket, így mindenki a tudásának megfelelő csoportban tud edzeni. A gyakorlati ismeret mellett az elméleti tudást is folyamatosan bővítjük.  14 éves kor felett már a  felnőtt vizsgaanyaghoz igazítjuk az edzések anyagát.

Aikido felnőtteknek 18 - 99 éves korig

Sosem késő elkezdeni! Az első 6-8 edzésen, elsajátítjuk a technikai alapokat, (bemelegítés, lépések, gurulások, esések, légzés, ütések, fogások) oly mértékig, hogy a kezdő aikidóka be tudjon kapcsolódni a jellemzően párban végezhető aikido technikákba is.  Az aikidóban hagyományosan együtt gyakorolnak a kezdők és a haladók, a saját szintjüknek megfelelően. Ez mindkét tudásszintű gyakorlónak hasznos dolog. Ezért külön kezdő és haladó edzés jellemzően  nincs, ez alól a speciális övvizsga felkészülés a kivétel  Az edzésekhez harcművészeti vagy bármilyen más sportági tapasztalat nem feltétel.  Első edzésre hozz magaddal egy hosszú melegítő nadrágot, fehér pólót és egy papucsot, a többi már menni fog a maga útján:)

© 2013 by Torma Antal.

Minden jog fenntartva.

  • Facebook Metallic
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now